FOTO ALBUM
MAAND 27
7 augustus t/m 6 september 2005

Eerst bij opa op schoot!
Tjoeke tjoeke tjoek tuut tuuuuut... doet de trein
En dan bij oma op schoot!

In augustus nemen Opa en Oma Juffermans Mira mee met de trein. Op het kinderdagverblijf is een project over treinen, dus weet ze nu heel goed hoe treinrijden gaat.

Ik ben een klein kangeroo meisje

De trein rijdt naar de dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Daar ontdekt Mira allerlei dieren. Thuis heeft ze het er nog weken over. Soms vertelt ze dat ze met opa en oma naar de dierentuin wil. Ze krijgt van opa en oma een aap, die ze vervolgens overal mee naartoe sleept, naar school, naar bed, naar de winkel, etc.

Handjes op m'n rug, vlinder kijken... Lange nekken, hè?
Hier blijf ik maar heel eventjes zitten, hoor!

Als Mira gaat poepen trekt ze hele rare bekken. Heel soms wil ze wel even op het potje zitten, maar dan wel met kleren aan. Ze weet wel dat er poep en plas in het potje moeten. Op het kinderdagverblijf wil ze af en toe wel met blote billen op het peutertoiletje, maar heeft nog geen zin om er in te plassen of te poepen.

Die step laat ik niet meer los!
Ik weet wel hoe je moet steppen, hoor
Hé, papa, wat zit er achter mijn step?

Papa neemt een mooie step mee voor Mira. Als we voorstellen om er mee naar buiten te gaan, antwoord Mira instemmend: "Jaaaa, kan wel buiten met step!" Ze stept nog maar heel af en toe, maar probeert het wel.

Eet maar, poesje Mira

Na het avondeten komt poesje Mira even op bezoek. Ze krijgt het laatste restje vis dat we hebben gegeten. Mira kijkt vrolijk toe, en zegt: 'Poesje Mira mag wel visje eten, hoor...!'

Ik ben wel gegroeid, hè?
Die step laat ik niet meer los!
Hé, papa, wat zit er achter mijn step?

Op 1 september gaat Mira voor het eerst naar de peutergroep van de Montessorischool in Delft. Ze vraagt bijna meteen 'Mag ik verven?' Tijdens het schilderen maakt ze pret met Nimue.

Eh... die moet hier, die is dezelfde kleur
Vera laat zien wat je met de meubeltjes kunt doen
Samen aan de watertafel is ook leuk!

Mira komt in een ruimte vol spullen, waarnaar ze op onderzoek kan. Ze is vier uur lang gretig bezig met alles wat haar aandacht pakt. Ze kan elk werkje pakken waar ze zin in heeft en de juf komt haar dan uitleggen wat ze met het werkje kan doen. Mira moet wel wennen, ze speelt het liefst met alles tegelijk.

Ik vind die kring wel een beetje raar!
Even mijn banaantje eten, hoor!
Hé, dus hier kun je opklimmen!

Alle regeltjes zijn wel nieuw voor Mira: in de kring blijven zitten, zelf bepalen wanneer je een tussendoortje neemt, eerst een werkje opruimen voordat je een nieuw werkje pakt, in de rij staan om naar de gym te gaan. Toch vinden de juffen dat je niet aan Mira kunt merken dat het haar eerste dag is.